Scroll Top

Mountainbike blog januari 2021

Deze blog is geschreven voor de beginnende mountainbiker, om je op weg te helpen naar een mooie mountainbike-ervaring.

Alles wat je moet weten over het mountainbiken:

Om het maximale uit je mountainbike te halen, moet jij en je fiets één efficiënt geheel zijn.

In mountainbike blog lees je de basics van het mountainbiken en is geschreven voor het mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug.

Zadelhoogte van de mountainbike

De optimale zadelhoogte is van belang zodat al je beenkracht wordt overgebracht op het draaien van de pedalen en je zo comfortabel en aerodynamisch mogelijk zit. Als het zadel te hoog of te laag staat, is je houding niet goed. Als je zadel niet op de juiste hoogte staat, moeten je spieren harder werken dan nodig.

Remmen van de mountainbike

De remmen zijn van essentieel belang, zo niet het belangrijkste van de mountainbike. Bij het gebruik van de remmen moet je goed je hoofd gebruiken, vooral bij het afdalen. Wordt er te veel gebruik gemaakt van de rem in één keer, dan is er een grote kans op vallen. Wordt de rem te weinig, dan gaat het te hard en wordt de controle over de mountainbike verloren. Bij het remmen draait het om anticiperen en timing. Remmen in een scherpe bocht maakt de mountainbike onstabiel. Het remmen werkt als volgt: hoe meer gewicht er op de band komt, hoe meer remkracht die heeft. Bij bergafwaarts komt er meer gewicht op het voorwiel en minder op het achterwiel. Wordt er te veel geremd met het voorwiel, dan zal de mountainbike over de kop gaan. Wees hier dus voorzichtig mee. Bij het afdalen wordt veelal eerst geremd met de achterrem en vervolgens bij geremd met de voor-rem. Bij de afdaling is het van belang het gewicht naar achteren te verplaatsen, waardoor het gewicht op de achterwiel groter wordt. Dit zorgt voor maximale controle bij de afdaling.

Schakelen van de mountainbike

Ook bij schakelen van de mountainbikeversnelling draait het om anticiperen. Aan een start van een beklimming kies je wel kettingblad je gebruikt voor de heuvel. Als je het verkeerde kiest en van een groter blad naar een kleinere moet schalen, kost het extra kracht en verzuur je dus eerder.

Bergop mountainbiken

Bij het naderen van een berg is het van belang om terug te schakelen naar een lage versnelling. Hierdoor kan er met relatief weinig inspanning de berg worden beklommen. Bij een te lage versnelling is er meer kracht nodig en is de kans aanwezig dat de ketting breekt. Probeer de versnelling te vinden die het mountainbike aangenaam maakt. Gaat het te zwaar, schakel dan terug, gaat het te licht, schakel dan door naar een hogere versnelling. Het gaan staan op de mountainbike bij stijgen is soms nodig, maar niet altijd verstandig. De controle over de mountainbike neemt namelijk af bij het staan. De achterband gaat bijvoorbeeld slippen. Blijf daarom zo lang mogelijk zitten en leun naar voren. Op zeer steile hellingen kan het stuur ongewogen voelen (te licht), schuif dan verder naar voren op het zadel, en leun iets meer over het stuur. Blijf vooral trappen. Hoe langzamer je door een ruige parcours fietst, hoe harder je moet werken.

Bergaf mountainbiken

Bij de afdaling is het van belang om je ellebogen niet op slot te zetten, maar licht gebogen. Door de ellebogen licht te buigen kunnen hobbels beter worden geabsorbeerd. Houdt het stuur stevig vast. Als de afdeling te snel gaat, rem dan met de rechter rem. Dit is namelijk de achterrem. Gebruik je eerst de linker rem, dan heb je kans dat je over het stuur valt.

Mountainbiken is net als skiën, omdat je je gewicht moet verschuiven van side-to-side. De fiets zal de neiging hebben om te gaan in de richting waar je naar kijkt. Houd je pedalen parallel aan de grond. Het voorste pedaal moet iets hoger staan, zodat de pedaal niet tegen kleine rotsen kan stoten.

Blijf gefocust

Veel afdalingen hebben je uiterste concentratie en focus nodig. Je moet elke kuil, wortel, steen, gat en hobbel trotseren.

Routes MTB Utrechtse Heuvelrug

In regio Amerongen zijn diverse mountainbike-routes te vinden. Je kunt het jezelf zo moeilijk of makkelijk mogelijk maken. Bij onze verhuur locatie in Veenendaal starten drie mountainbike-routes: Leersum, Amerongen en Rhenen.

 

MTb Utrechtse Heuvelrug
MTB huren Utrechtse Heuvelrug
Huur MTB's
Privacy voorkeuren
Wanneer u onze website bezoekt, kan deze informatie via uw browser op geslagen worden. Hier kunt u uw privacyvoorkeuren wijzigen. Houd er rekening mee dat het blokkeren van sommige soorten cookies van invloed kan hebben op uw ervaring op onze website en de diensten die we aanbieden.